top of page
Smokey Blossom

ΠΡΟΣΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Image by Kseniya Lapteva
Η πρακτική μου στηρίζεται κατά βάση στην προσωποκεντρική προσέγγιση. 

Επηρεασμένη από το φιλοσοφικό ρεύμα της φαινομενολογίας και του υπαρξισμού, έχει ως βάση την υποκειμενικότητα του βιώματος. Ο εστιασμός είναι στον πελάτη, ο οποίος παύει να είναι ασθενής, ιδώνεται ως πρόσωπο και όχι ως σύνολο συμπτωμάτων ή ως άτομο προς κρίση και διάγνωση. Ως απόρροια της πεποίθησης ότι η συμπεριφορά του κάθε ατόμου εξηγείται από το υποκειμενικό βίωμα και νοηματοδοτείται ανάλογα, προκύπτει η μη κατευθυντικότητα σαν βασικό χαρακτηριστικό της προσέγγισης. Ο κάθε άνθρωπος διαθέτει τους απαραίτητους εσωτερικούς πόρους για αυτοσυντήρηση και αυτοκατανόηση καθώς και την πηγαία τάση προς ανάπτυξη.
Εντός του διευκολυντικού κλίματος της θεραπευτικής διαδικασίας αποκαθίσταται η επαφή με τις δυνατότητες αυτές και απελευθερώνεται η πηγαία τάση. 
Η σπουδαιότητα της 'συνάντησης' μεταξύ των δύο προσώπων, θεραπευτή και θεραπευόμενου, είναι ένα επίσης βασικό σημείο έμφασης της συγκεκριμένης προσέγγισης. Η γνώση του εαυτού που προέρχεται από την ακρόαση (του ίδιου και του άλλου) και η αυτοσυνειδησία θεμελιώνεται διαμέσου της σχέσης. 
 
Οι βασικές αρχές που διαμορφώνουν αυτό το διευκολυντικό κλίμα στην προσωποκεντρική είναι η αυθεντικότητα του θεραπευτή, το να υπάρχει δηλαδή ολόκληρος, όντας ο εαυτός του και χωρίς τη χρήση προσωπείων μέσα στη σχέση, η αποδοχή όλων των πλευρών της εμπειρίας του πελάτη, αφού “όταν αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως πραγματικά είναι, τότε μόνο μπορώ να αλλάξω” και η ενσυναισθητική κατανόηση των βιωμάτων του.
Ο θεραπευτής υπάρχει με ευαισθησία και κατανόηση, απελευθερωμένος από κάθε διάθεση αξιολόγησης ώστε ο πελάτης να έχει τον ψυχικά ζεστό χώρο να αρχίσει να εξερευνήσει με ελευθερία τα βιώματά του και ίσως να αντικρίσει συναισθήματα που θεωρεί απειλητικά μέσα του. Το άτομο γίνεται αποδεκτό σε μία διαδικασία του γίγνεσθαι, χωρίς περιορισμούς και όχι ήδη διαμορφωμένο. Η συντονισμένη κατανόηση του συνόλου του κόσμου ενός προσώπου, σπάει το φράγμα της μοναξιάς του αφού “αυτό που είμαι έχει νόημα για κάποιο άλλο ανθρώπινο ον” και δίνει στον αποδέκτη μία αίσθηση ταυτότητας. Διαλύεται η αίσθηση της αποξένωσης, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη και επανακτάται η αίσθηση του "ανήκειν". 

Η σχέση εμπιστοσύνης που προκύπτει αποτελεί το ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει στον πελάτη την ευκαιρία να επανεξετάσει κομμάτια της αυτοαντίληψής του, να τα αφομοιώσει και να τα οργανώσει εκ νέου σε μία διευρυμένη αυτοεικόνα με μία αυξανόμενη αυτοαποδοχή. 
Αναλαμβάνει τον δικό του ρόλο στη διαδικασία αλλαγής, αντιμετωπίζει προκλήσεις, ανακαλύπτει δυνατότητες και κατευθύνεται προς τη ζωή που επιθυμεί, απολαμβάνοντας τελικά και τη διαδρομή με πληρέστερο τρόπο.


 
Mountain Ridge

Πότε η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει;

Περιπτώσεις στις οποίες η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι βοηθητική.

01

Άγχος

Εάν νιώθετε το στρες να σας κατακλύζει και το άγχος να σας παραλύει, είναι η ώρα να ζητήσετε στήριξη. Με την ψυχοθεραπεία μπορείτε να αποκτήσετε δεξιότητες για την διαχείριση του άγχους, να αναπτύξετε την ικανότητα αυτορρύθμισης αλλά και να αποκτήσετε πρόσβαση στις βαθύτερες συγκρούσεις που ίσως υπάρχουν πίσω από τα συμπτώματα του άγχους.

03

Αλλαγές 

Σημαντικές αλλαγές στη ζωή όπως μια μετακόμιση, η έναρξη μιας νέας δουλειάς ή το τέλος μιας σχέσης μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία και δυσφορία. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να παρέχει υποστήριξη  στην αντιμετώπιση αυτών των μεταβατικών περιόδων.

02

Σχέσεις

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στις σχέσεις σας η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσετε την επικοινωνία, να επιλύσετε συγκρούσεις και να δημιουργήσετε πιο υγιείς και ικανοποιητικές σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους ή τον σύντροφό σας. 

04

Αυτοεκτίμηση

Εάν η εικόνα που έχετε για τον εσάς δεν είναι και η καλύτερη, εάν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση ή αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην αποδοχή του εαυτού σας, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να αναπτύξετε μια πιο συμπαθητική εικόνα για εσάς.

06

05

Προσωπική Ανάπτυξη

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να υποστηρίξει την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη, βοηθώντας να ανακαλύψετε δυνατότητες, να διερευνήσετε τις αξίες σας και τους στόχους σας και τελικά να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του αυθεντικού εαυτού σας.

Κατάθλιψη

Το μούδιασμα, η απόγνωση, η αίσθηση πως τίποτα δεν έχει νόημα, μπορεί να υποδηλώνουν την ανάγκη για ψυχοθεραπεία. Εντοπίζονται υποκείμενες συγκρούσεις και ανακαλύπτονται  τρόποι αντιμετώπισης και ευκαιρίες για επανοηματοδότηση και ανάπτυξη. 

07

Απώλεια

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μιας σχέσης ή της υγείας μας μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, θλίψη και να επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής. Η ψυχοθεραπεία προσφέρει ένα ασφαλές πλαίσιο για όλα όσα μπορεί να προκύψουν έπειτα από μια απώλεια και διαθέτει έναν φιλόξενο χώρο για τη διεργασία του πένθους.

08

Κούραση

Εάν νιώθετε υπερφορτωμένοι και γεμάτοι άγχος, αν σκέψεις ή καταστάσεις σας πιέζουν η ψυχοθεραπεία μπορεί να παρέχει ανακούφιση και έναν ασφαλή χώρο ώστε να διερευνήσετε και να κατανοήσετε πώς φτάσατε σε αυτό το σημείο.

Image by Alexander Grey

Θυμηθείτε

Εσείς μπορείτε να προσδιορίσετε πότε και γιατί η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη για εσάς. Ο ψυχοθεραπευτής θα συνεργαστεί μαζί σας για να εξερευνήσει τις ανησυχίες σας και να εργαστεί προς την κατεύθυνση των στόχων που από κοινού θα καθορίσετε.

bottom of page